Zasvojenost z zaslonom

Pandemija COVID-19 je povzročila porast primerov odvisnosti od zaslonov, zato to postaja vse bolj razširjen problem. Zasvojenost z zaslonom ni odvisnost od samega zaslona. Namesto tega je odvisnost od družbenih medijev, določenih aplikacij, video iger ali odvisnost od mobilnih naprav. Mlajši ljudje, tudi otroci, so še posebej dovzetni za odvisnost od zaslona, ​​kar kažejo tudi raziskave, da lahko povzroči spremembe v strukturi njihovih možganov. Zasvojenost z zaslonom lahko vpliva na dolgoročni nevronski razvoj in s tem tveganje za nastanek odvisnosti.

Znaki odvisnosti od zaslona, ​​zlasti pri otrocih in najstnikih:

  • Nimate nadzora nad uporabo zaslona. Morda ste poskušali prenehati uporabljati napravo in ugotovili, da vam to uspe le za kratek čas.
  • Pri odvisnosti od zaslona lahko pride do izgube zanimanja za druge dejavnosti. Ste prenehali preživljati čas s prijatelji, da bi namesto tega uporabljali svojo napravo ali igrali igro?
  • Vaše misli se ukvarjajo s pametnim telefonom, z igro, družbenimi mediji tudi, če jih ne uporabljate.
  • Uporaba zaslona vam je že prispevala k težavam v odnosih in konfliktih.

Kako zaslonski čas spremeni možgane?

Leta 2018 so opravili raziskavo, ki je pokazala, da so otroci, mlajši od 11 let, ki so prebili več kot dve uri na dan pred ekranskimi dejavnostmi, dosegli nižje rezultate na testih razmišljanja in jezika. Otroci, ki preživijo veliko časa pred zasloni, imajo lahko počasen socialni in jezikovni razvoj ter lahko razvijejo težave s pozornostjo in osredotočenostjo.

Razumevanje vedenjskih odvisnosti

Zasvojenost z zaslonom lahko spada v širšo kategorijo vedenjskih odvisnosti.  Vedenjska odvisnost se imenuje tudi procesna odvisnost.

  • Procesna odvisnost lahko vključuje video igre in čas pred zaslonom, vadbo, prehranjevanje, igre na srečo ali nakupovanje.
  • Pri odvisnosti od procesov se oseba še naprej ukvarja s škodljivimi dejavnostmi, tudi z negativnimi posledicami, ki jih povzroči.
  • Študije so pokazale spremembe v nevronski poti sistema nagrajevanja v možganih, ki so podobne vedenjskim odvisnostim in odvisnostim od snovi. Na primer, če je nekdo odvisen od družbenih medijev in dobi všečke ali komentarje, ima lahko naval dopamina, ki je enak tistemu, ki ga dobi nekdo, ki je odvisen od substanc.
  • Ko vedenje postane odvisnost, je oseba popolnoma osredotočena na to, da vedno znova pridobi to naval dopamina z opravljanjem istih dejavnosti. Ko doseže to točko, je pogosto uničujoče za odnose in vsa področja človekovega življenja.
  • Ko pride do naleta dopamina zaradi družbenih medijev, se vaši možgani zaradi pozitivne okrepitve začnejo spreminjati. Pridobite pozornost z minimalnim delom z vaše strani.

Zasvojenost z zaslonom vpliva na večino nas in ni dvoma, da ima negativen vpliv. Prekomerna uporaba zaslonov vodi v tesnobo, depresijo, zmanjšano produktivnost in drugo. Njen vpliv je jasen tudi pri otrocih. Izkazalo se je, da nismo povsem sami krivi, da smo tako zasvojeni. Aplikacije, do katerih dostopate na zaslonih, nam dajejo dopaminske zadetke, zaradi katerih se vračamo po več.

Leave a Comment

Your email address will not be published.