Pomoč pri odvisnosti od telefona

Koliko nas je tapnilo ikono na svojih telefonih, da bi na hitro preverili e-pošto in se eno uro pozneje spraševali, kam je šel čas? Ko gre za naše telefone in drugo digitalno tehnologijo morda ne vemo, da na primer inženirji in oblikovalci uporabljajo rdečo barvo v obvestilih, da sprožijo čustveni odziv, zaradi katerega želimo klikniti ali povleči. Ali pa, da so funkcije samodejnega predvajanja zasnovane tako, da ugrabijo našo dobro presojo in vse več nas se počuti zasvojenih s tehnologijo.

In če se počutimo privezani na svoje male naprave, si predstavljajte, kako se počutijo naši otroci. Če torej želimo biti dobri digitalni vzorniki in zagotoviti, da naše družine uporabljajo tehnologijo na zdrav način, se moramo pri tem zelo potruditi. Svojim otrokom moramo pokazati, kako lahko uporabljamo te mini računalnike v žepu, ne da bi pozabili postaviti ljudi na prvo mesto.

Ne glede na to, ali igramo video igre ali uporabljamo aplikacije za pametne telefone, je vse več dokazov, ki kažejo, da mladi fantje in dekleta kažejo zasvojenost. Zakaj? Predvsem zaradi preobsežne izpostavljenosti pred zasloni. Medtem ko so možgani odraslih bolj razviti, so možgani otrok dovzetni za pomembne spremembe v strukturi in povezljivosti, ki lahko zavirajo nevronski razvoj in vodijo do motnje odvisnosti od zaslona. Druge klasifikacije motenj odvisnosti od zaslona so:

 • kompulzivna uporaba interneta
 • zasvojenost z video igrami
 • obsedenost z uporabo tehnologije
 • preokupiranost od mobilnega telefona
 • odvisnost od spletnih mest družbenih omrežij

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, da se izognemo trikom, ki jih oblikovalci telefonov uporabljajo, da nas obdržijo pred zaslonom:

 1. Izklopite vsa obvestila, razen tistih od ljudi. Obvestila so lahko koristna, ko vas obvestijo, da nekaj pomembnega potrebuje vašo pozornost, na primer sporočilo vašega otroka ali e-poštno sporočilo vašega šefa. Toda večino obvestil pošiljajo stroji, ne ljudje. Zasnovani so tako, da vas pritegnejo v interakcijo z aplikacijo, ki ji sicer ne bi dali pozornosti. Pojdite v nastavitve in izklopite vse, razen aplikacij za sporočanje ali drugih ključnih orodij.
 2. Pojdite v sivine. Vse te pisane aplikacije so zasnovane tako, da sprožijo sistem nagrajevanja v vaših možganih in poskrbijo, da se počutite dobro. Če želite manj preverjati telefon, vam lahko pomaga izklop tega sprožilca. Precej smo navdušeni nad vsemi bleščečimi barvami toda večina telefonov vam omogoča izbiro utišanih barv. Na telefonih lahko preidete v nastavitev popolne sivine. Pojdite v nastavitve, izklopite barvne filtre in preklopite na »sivine«.
 3. Omejite, kaj je na vašem domačem zaslonu. Ohranite samo svojo e-pošto, zemljevide, koledar in vse, kar dnevno uporabljate, na sprednji strani in na sredini. Vse te druge aplikacije – od iger do receptov – postavite v mape ali jih premaknite na drugi ali tretji zaslon. Če jih ne vidite takoj, je manj verjetno, da jih boste uporabili.
 4. Vtipkajte, da poiščete aplikacije. Tipkanje je tako enostavno! Dovolj je, da to storimo, ne da bi sploh sproti razmišljali. Če pa si morate vzeti čas, da vnesete ime aplikacije, daje vašim možganom sekundo, da razmislijo, ali res morate igrati še eno igro Candy Crush.
 5. Odstranite družbena omrežja s telefona. Verjetno boste bolj premišljeni glede tega, kdaj in kje se potopite v Instagram, Tik Tok ali Youtube, če to počnete samo na računalniku. Če ste redni uporabnik družbenih medijev, boste morda presenečeni, ko ugotovite, koliko časa dejansko porabite za te aplikacije. In ko začutite željo, da jih dodate nazaj v telefon, razmislite, od kod prihaja ta skušnjava.
 6. Telefon hranite stran od postelje. Tako enostavno se je poglobiti v najnovejše novice, smešne videe in slike, toda ali je to res tista navada, ki si jo želite ustvariti? Za otroke je znano, da jim telefon ob postelji lahko prinaša težave s spanjem. Hranite mobilne naprave čez noč stran od spečih teles.

Razumemo – potrebujete svoj telefon in tako težko ga je odložiti. Upamo, da vam je teh šest preprostih načinov pomagalo pri omejitvi uporabe vašega telefona.

Leave a Comment

Your email address will not be published.