Znaki, da družbeni mediji negativno vplivajo na vas

Obstajajo zdravi in ​​nezdravi načini uporabe družbenih medijev. Vendar nas narava teh platform pušča ranljive za strupena okolja, misli in čustva. Če socialni mediji negativno vplivajo na vaše duševno zdravje in vplivajo na vaše vsakdanje življenje, morate poiskati pomoč. Poglejmo tipične znake, ki nam povejo, da so omrežja na nas vplivale negativno.

Primerjate svoje življenje

Svoje življenje pogosto analizirate v primerjavi z objavami drugih na družbenih omrežjih in doživite resno FOMO, ko vidite, da drugi objavljajo o svojem družbenem življenju ali dosežkih.

Počutite se, kot da niste dovolj

Obtožujete se, zakaj niste tako uspešni ali tako pomembni kot drugi ljudje, ki jih vidite na socialnih omrežjih in zaradi teh primerjav začnete o sebi razmišljati negativno.

Potrditev iščete na družbenih medijih

Cenite samega sebe glede na interakcije na omrežju, ste žalostni ali depresivni, če ob objavi ne prejmete toliko všečkov, kot pričakujete.

Ne morete ostati stran od socialnih omrežjih

Poskušate omejiti svojo uporabo, vendar niste precej uspešni. Vaši računi na aplikacijah so prva stvar, ki jo preverite zjutraj, in zadnja stvar, ki jo pogledate, preden greste spat.

Težko zaspite

Zvečer izgubite veliko svojega časa, da zdrsnete v spanec. Modra svetloba z zaslonov telefonov moti ritem našega telesa, ki nadzoruje, kdaj se počutimo zaspani in budni. Pomikanje po družbenih omrežjih pred spanjem lahko vašim možganom oteži, da se dovolj sprostite, da lahko zaspite.

Pozitivne navade za povečanje sreče in boj proti nizki samozavesti

Družabni mediji vam verjetno ne bodo pomagali razviti lastne vrednosti. Vendar obstajajo dokazane stvari, ki jih lahko storite za boj proti nizki samozavesti in za zmanjšanje tveganja za anksioznost in depresijo.

Delaj to kar ljubiš

Opravljanje prijetnih dejavnosti, kot so hobiji ali šport so povezani z zmanjšanim stresom in boljšo psihološko funkcijo. Ustvarjalni konjički so kot relaksacija za možgane in duševno zdravje.

Iščite zdrava prijateljstva

Dobra prijateljstva pomagajo preprečevati osamljenost in zagotavljajo občutek pripadnosti in namena. Povezani so z višjo stopnjo sreče in lastne vrednosti ter zmanjšanim stresom in tveganjem za depresijo. Ogromna količina dokazov kaže, da ima prispevanje k življenju drugih veliko koristi.

Vadba povečuje srečo

Povezava med redno vadbo in boljšim duševnim zdravjem je dobro uveljavljena. Redni vaditelji imajo boljše čustveno počutje in nižjo stopnjo duševnih bolezni. Vadba izboljša razpoloženje, pomaga pri spanju in pomaga pri učenju ter izboljšuje fizično zdravje.

Socialnih medijev zagotovo ne mislimo prikazati kot zlobne. Vendar pa želimo poudariti pomen zmernosti in ozaveščati o tveganjih. Ker sta mladostniška depresija in anksioznost tako resna težava, je osredotočenost na pozitivne načine za izgradnjo zdrave samozavesti ključnega pomena.

Če doživite te negativne učinke, lahko odmik od družbenih medijev pomaga izboljšati vaše duševno zdravje. Če vam je težko prenehati uporabljati te platforme, se morda spopadate z odvisnostjo od socialnih omrežij.