Digitalno razstrupljanje

Spoznajte digitalno razstrupljanje

Verjetno smo že vsi slišali za detox razstrupljanja telesa, še posebej pred poletjem… Kaj pa digitalno razstrupljanje? Odvisnost od družabnih medijev je lahko težava, ki jo je težko premagati. Vendar pa je za ljudi, ki se spopadajo s to težavo na voljo veliko možnosti lajšanja simptomov, od programov terapije do samopomoči.

Za to možnost zdravljenja, je to lažje reči kot narediti, vendar je to potrebno, da vam pomaga premagati odvisnost. Zavežite se dolgotrajnemu oddihu od družbenih medijev, pa naj bo to za teden ali mesec.

Za digitalno razstrupljanje izbrišite aplikacije socialnih omrežij iz telefona in prosite prijatelje ter družino, naj vas pokličejo ali pošljejo SMS, če morajo stopiti v stik. Če se počutite zelo zdolgočaseno, si poiščite drug konjiček ali dejavnost, s katero boste imeli zaposlene misli, na primer ustvarjanje umetnosti, branje knjig, šport ali preživljanje časa s prijatelji in družino.

Čeprav bo ta prehod v prvih dneh morda težaven, bo sčasoma postal lažji. Sčasoma boste spoznali, da ne potrebujete družbenih omrežij, da bi se počutili srečni in se boste znova povezali s hobiji in aktivnostmi, ki ste jih nekoč ljubili.

Omejite svoj dostop do družbenih omrežij na daljši rok

Po digitalnem razstrupljanju se lahko zelo enostavno vrnete v obsesijo z virtualnim spletom. Vendar pa lahko omejevanje dostopa do le-teh dolgoročno zmanjša vašo zasvojenost. Preberite si nekaj napotkov, katerim lahko sledite.

  • Ustvarite si urnik družbenih medijev. Zavežite se, da se boste izogibali tem platformam, ko ste v službi ali šoli in preverjajte svoje račune le ob določenih urah dneva, kot je na primer odmor za kosilo.
  • Izogibajte se uporabi socialnim omrežij vsaj 30 minut pred spanjem. To vam bo pomagalo izogniti se negativnim posledicam povezanim s spanjem,
  • Vse svoje aplikacije svetovnega spleta hranite v eni mapi na telefonu, stran od domačega zaslona. To bo pomagalo zmanjšati kompulzivno odpiranje, kadarkoli odklenete svoj telefon.
  • Izklopite obvestila za vse svoje račune medijev. Obvestila vas lahko prisilijo, da svoja sporočila preverjate pogosteje, kot bi sicer.
  • Priporočamo, da ne spremljate določenih strani, ki povzročajo vašo negotovost in škodujejo vaši samozavesti.

Razvado od družbenih medijev je težko odpraviti, vendar se lahko s proaktivnimi ukrepi in strokovno pomočjo varno razstrupite s teh platform. Če menite, da imate odvisnost od družbenih medijev, se čim prej obrnite na nas, da se pogovorimo o možnostih zdravljenja.