Prepoznavanje odvisnosti od socialnih omrežij

Izraz »družbeni medij« se nanaša na katero koli spletno mesto ali mobilno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje in skupno rabo vsebine, medsebojno komunikacijo in sodelovanje v družbenih omrežjih.

Prekomerna uporaba družbenih medijev je lahko resen problem. Zasvojenost z socialnimi omrežji je psihološko stanje, ki nekoga prisili, da je zaradi njih zaskrbljen in na teh platformah preživi toliko časa, da vpliva na druge vidike njegovega življenja.

Vsaka uporaba družbenih medijev pa še ne pomeni odvisnosti. Zasvojenost se pojavi, ko razvijete toleranco in odvisnost od določene snovi ali dejavnosti, imate nenadzorovano željo po uživanju snovi ali dejavnosti in doživite odtegnitev, ko prenehate.

Nekatere misli in vedenja vam lahko pomagajo razumeti, ali ste zasvojeni z družbenimi mediji ali ne.

 • Če ste zasvojeni z družbenimi mediji, boste morda občutili neobvladljivo željo, da se večkrat na dan prijavite na ta spletna mesta. Morda boste posvetili toliko časa in energije za objavljanje in sodelovanje z drugimi uporabniki, da boste zanemarili skrb zase.  V nekaterih primerih se lahko lotite tveganega vedenja, da bi pritegnili pozornost na socialnih omrežjih.
 • Če za nekaj časa prenehate uporabljati družbena omrežja ali nimate dostopa do interneta, se lahko pojavijo simptomi, kot so jeza, tesnoba ali vznemirjenost. Drugi simptomi vključujejo močan občutek dolgočasja in povečano potrebo po uporabi virtualnih platform.
 • Z odvisnostjo od družbenih medijev lahko svoj telefon uporabljate v situacijah, ko ga ne smete uporabljati, na primer med poukom, vožnjo ali med opravljanjem določenih nalog. Morda se boste prikradli v kopalnico, da bi uporabljali družbena omrežja, ali pa preživite toliko časa, osredotočeni na družbene platforme, da vam ne uspe dokončati službenih ali šolskih nalog. Posledično se lahko soočite s posledicami, kot so disciplinski ukrepi, nesreče, suspenzija ali celo odpoved delovnega razmerja.
 • Ljudje, ki so odvisni od družbenih medijev, se pogosto sramujejo, koliko časa preživijo na teh platformah. Morda se boste znašli v situaciji da lažete ljubljenim o svoji uporabi družbenih omrežij in zaradi zadrege poskušate skriti resnico.
 • Zasvojenost z družbenimi mediji prevzame človekovo življenje in povzroči, da opusti svoje prejšnje interese in dejavnosti v korist brskanja po svojih telefonih. Če se nehate ukvarjati s hobiji v katerih ste nekoč uživali, sedaj pa bi raje čas preživljali na družbenih omrežjih, ste morda zasvojeni.
 • Ljudje z odvisnostjo od družbenih medijev pogosto ignorirajo svoje osebne odnose v korist digitalne interakcije. Če imate odvisnost, lahko prekinete pogovore, da preverite svoj telefon, se umaknete od družine in prijateljev in v teh odnosih doživite težave, povezane z uporabo družbenih medijev. Morda boste tudi težko sodelovali v osebnih pogovorih, ne da bi nenehno preverjali svoj telefon 

Zdravljenje odvisnosti od družbenih medijev

Odvisnost od družbenih medijev je lahko težava, ki jo je težko premagati. Vendar pa je za ljudi, ki se spopadajo s to problematiko na voljo veliko možnosti zdravljenja, od programov terapije do nasvetov samopomoči.

Pogovorite se s terapevtom

Zasvojenost s socialnimi mediji je v svojem bistvu psihološki problem. Morda imate osnovno duševno težavo, ki se poslabša zaradi uporabe družbenih medijev ali pa ste zaradi tega, kar vidite na družbenih medijih, razvili negativno mišljenje o sebi. Obisk terapevta vam lahko pomaga bolje razumeti svojo odvisnost od platform in se pogovoriti o izkušnjah in čustvih, ki so vas privedle do vaše zasvojenosti. Terapevt vam lahko pomaga tudi razviti zdrave veščine obvladovanja, da zmanjšate odvisnost in si zgradite samozavest.

 

Vključite se v dejavnosti samopomoči

Ko razvijete odvisnost od družbenih medijev, boste morda pozabili poskrbeti zase. Poleg iskanja hobijev, ki ne vključujejo družbenih medijev, lahko samopomoč pomaga pri vaši samozavesti in izboljšati vaše duševno zdravje. Samopomoč vključuje vse prakse, ki pomagajo zmanjšati stres in izboljšajo vaše celostno počutje. Poglejmo nekaj primerov:

 

 • Digitalno razstrupljanje je zelo učinkovito, saj si s tem omejite svoj preživet čas na raznih aplikacijah.
 • Gibanje telesa stimulira endorfine v možganih, s čimer se po vadbi sprostijo občutki užitka, lajšanja stresa in razburjenja. Vsak dan se ukvarjajte s telesno dejavnostjo vsaj 30 minut, da zmanjšate raven stresa.
 • Vadite meditacijo. Le nekaj minut meditacije vsak dan lahko zmanjša tesnobo in vam pomaga pri obdelavi težkih čustev.
 • Preživite čas z ljudmi, ki jih imate radi. Zasvojenost z družbenimi mediji vas lahko prikrajša za interakcijo iz oči v oči, obisk s prijatelji in družino pa lahko izboljša vaše duševno zdravje. Vsak teden si vzemite kakšno uro, da obiščete ljudi, ki so vam najbližji.
 • Dajte prednost svojemu spanju. Pomanjkanje spanja lahko povzroči stres, stres pa je glavni dejavnik za ponovitev odvisnosti. Osredotočite se na vsaj 7 do 9 ur spanja na noč in ne bojte se zadremati, če ste zaspani.
 • Preživite čas v naravi. Preživljanje časa zunaj lahko prinese pomembne koristi za vaše duševno zdravje in vam pomaga ponovno vzpostaviti stik z zunanjim svetom. Pojdite na pohod, obiščite plažo ali se sprehodite po parku.
 • Pišite dnevnik. Pisanje vam pomaga razpakirati svoja čustva in spodbuja ustvarjalnost, kar je lahko v pomoč pri boju proti odvisnosti. Vsak dan porabite nekaj minut za pisanje v dnevnik, namesto da bi šli na družbena omrežja.