Prednosti in slabosti socialnih omrežij

Socialni mediji in vaši možgani

Način, kako družbeni mediji komunicirajo z našimi možgani, povzroča odvisnost. Vsakič, ko prejmete obvestilo iz vaše aplikacije, prejmete tudi enako povečanje dopamina in zato lahko povišate uporabo družbenih medijev, da boste še naprej aktivirali center za nagrajevanje v vaših možganih. Lahko se zanesete na socialna omrežja, da vam zagotovijo nagrade in povezave, ki jih v resničnem življenju morda ne boste prejeli. Sčasoma lahko razvijete psihološko odvisnost od platform, medtem ko ignorirate interakcije v resničnem življenju in medosebne odnose.

Tako kot vse tehnologije tudi socialni mediji svojim uporabnikom nudijo prednosti in slabosti. Čeprav so pozitivni vidiki lahko pomembni, je zdrava uporaba družbenih medijev nujna, da se izognemo določenim čustvenim in vedenjskim posledicam.

 

Pozitivni vidiki družbenih medijev

Medtem, ko osebni stik zagotavlja prednosti, ki jih družbeni mediji ne morejo, nam lahko virtualne platforme pomagajo ostati povezani in podpirajo naše dobro počutje. Nekateri najbolj pozitivni vidiki družbenih medijev vključujejo:

  • Priložnost za odkrivanje novih prijateljev in skupnosti na spletu
  • Sposobnost ostati v stiku s prijatelji in družino po vsem svetu
  • Sposobnost ozaveščanja o pomembnih novicah
  • Sposobnost dajanja in prejemanja čustvene podpore
  • Priložnost za iskanje poti za ustvarjalnost in samoizražanje
  • Dostop do dragocenih, verodostojnih informacij in virov

Socialni mediji so še posebej dragoceni v časih, ko interakcija iz oči v oči ni varna, za ljudi, ki živijo na oddaljenih območij in ko ne morejo sodelovati z drugimi zaradi socialne anksioznosti. 

Negativni vidiki družbenih medijev

Pozitivni vidiki družbenih medijev se morda zdijo obetavni, vendar lahko te platforme dolgoročno vplivajo na vaše duševno zdravje. Poleg tega se veliko ljudi ukvarja z nevarnimi ali sovražnimi dejavnostmi na družbenih medijih, kar prispeva k občutku depresije, tesnobe in osamljenosti. Nekateri najbolj negativni vidiki družbenih medijev vključujejo naslednje.

Občutki neustreznosti in FOMO

Ker ljudje na družbenih omrežjih običajno delijo le vrhunce svojega življenja, lahko te platforme izkrivljajo naše občutke o sebi. Nenehna kopica vsebin od drugih ljudi, za katere se zdi, da živijo boljše življenje od vas ali imajo običajno bolj privlačen videz, lahko vpliva na vaše duševno zdravje. Ti občutki lahko prispevajo tudi k strahu pred zamudo ali FOMO. Čeprav FOMO (fear of missing out) ni nov pojav, lahko videnje drugih, ki uživajo v dogodkih ali živijo bolj razburljivo življenje, sproži občutek tesnobe in nizke samopodobe in vas lahko prisili, da pogosteje gledate v telefon.

Depresija, anksioznost, izolacija

Interakcija iz oči v oči je zelo pomembna za naše duševno počutje. Dosledno dajanje prednosti družbenim omrežjem in digitalni interakciji pred druženjem z drugimi ljudmi lahko poslabša stanja duševnega zdravja, kot sta depresija in anksioznost. Velika uporaba socialnih omrežij lahko poveča občutek osamljenosti in izolacije, medtem ko manjša digitalna interakcija zmanjša te občutke in izboljša vaše splošno duševno zdravje.

Spletno ustrahovanje

Socialni mediji lahko ustvarijo zelo strupena okolja, od širjenja govoric do puščanja žaljivih, bolečih komentarjev. To je zelo velik problem na družbenih medijih, saj približno 59% ameriških najstnikov poroča, da so bili ustrahovani na teh platformah.

Če doživite te negativne učinke, lahko odmik od družbenih medijev pomaga izboljšati vaše duševno zdravje. Če vam je težko prenehati uporabljati te platforme, se morda spopadate z odvisnostjo od socialnih omrežij.